Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Προς : Γ. Γραμματέα Υπουργείο Πολιτισμού




                                                                                                       
                                                               



ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ 2016

            Στην ΓΔΑΠΚ έχουν υποβληθεί από αρχές του χρόνου αιτήματα έγκρισης νέων προσλήψεων για το έτος 2016 από τουλάχιστον 11 Εφορείες. Τα αιτήματα αφορούν ως επί το πλείστον προσλήψεις σε υποέργα τεχνικών έργων τρίτων με απολύτως στενό χρονοδιάγραμμα και πρέπει άμεσα να δοθεί απάντηση στις Εφορείες είτε με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης έγκρισης αυτών, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο συνημμένο έγγραφο του 2015, είτε να σταλεί σχετικό έγγραφο ότι εφεξής δεν θα απαιτείται η έκδοση σχετικής έγκρισης, τόσο επειδή σύμφωνα δεν απαιτείται η έκδοση ΠΥΣ, σύμφωνα με τον Ν. 4314/2014, άρθρο 29, παράγραφος 1, όσο και επειδή στο υπό διαμόρφωση Νέο Εγχειρίδιο Διαδικασιών δεν αναφέρεται η αναγκαιότητα αυτής της έγκρισης.
            Σε περίπτωση που σταλεί σχετικό έγγραφο ότι εφεξής δεν θα απαιτείται η έκδοση σχετικής έγκρισης, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνει και τα συνεχιζόμενα από Εθνικούς Πόρους έργα στου ΕΣΠΑ, διότι συνδέονται άμεσα με το συγχρηματοδοτούμενο έργο και από την ολοκλήρωσή τους καλύπτεται η συμβατική υποχρέωση της χώρας προς την ΕΕ που τα συγχρηματοδότησε και σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα απενταχθούν τελικά και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιστρέψει όλη την χρηματοδότηση στην Ε.Ε. Σε αυτό το σκεπτικό άλλωστε στηρίχτηκαν και όλες οι ΥΑ έγκρισης των παρατάσεων των συμβάσεων ΙΔΟΧ των συνεχιζόμενων από Εθνικούς Πόρους έργων, σύμφωνα με το συνημμένο δείγμα.
            Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα έργα αυτά να θεωρηθούν ως αμιγώς και στο σύνολό τους χρηματοδοτούμενα από Εθνικούς Πόρους και ως εκ τούτου να ζητηθεί η έκδοση ΠΥΣ, διότι έτσι θα αποκοπούν από το προηγούμενο τμήμα του έργου, που συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, θα δημιουργήσουν μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των Προκηρύξεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το χρονοδιάγραμμα των έργων ενώ θα θέσουν σε αμφισβήτηση την έκδοση των ανωτέρω ΥΑ παράτασης, όταν θα σταλούν στις ΥΔΕ για έλεγχο. Επισημαίνεται ότι στα περισσότερα έργα δεν έχει πληρωθεί το προσωπικό, του οποίου η Σύμβαση παρατάθηκε, διότι ακόμα δεν έχουν έρθει όλες οι πιστώσεις, συνεπώς τα εντάλματα πληρωμής του υπό παράταση και του νέου προσωπικού που θα προσληφθεί, θα ελεγχθούν με μεγάλη χρονική εγγύτητα από τις ΥΔΕ, οπότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατά τον έλεγχο να τεθεί θέμα γιατί ΥΑ για τις παρατάσεις και ΠΥΣ για τις προσλήψεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια: